

ERASMUS+ Programme 2018 - KA2 School Education Erasmus+ Programme Project nº: 2018-1-ES01-KA201-050618



CIRO Project-Introducing the importance of the coming European "green" energy model in School Education

Agenda 2nd Transnational meeting

16th – 17th January 2020 – Coesfeld-Germany

Meeting place

Städtisches Heriburg-Gymnasium. Seminarstraße 10, 48653 Coesfeld, Germany.

Dates and Schedule

Thursday, 16th January 2020 09:00-19:30h (Team dinner from 19:30 to 21:30)

Friday, 17th January 2020 09:00-13:30h

Participants

ARIEMA ENERGÍA Y MEDIOAMBIENTE S.L.- SP CENTER FOR RENEWABLE ENERGY SOURCES & SAVINGS - GR CYBER COACH SMART - UK IES DIEGO DE GUZMÁN, SP COLEGIO JESUS NAZARENO - SP STÄDTISCHES HERIBURG- GYMNASIUM - GE















ERASMUS+ Programme 2018 – KA2 School Education

Project nº: 2018-1-ES01-KA201-050618

Document name: Agenda



Thursday, 16th January 2020- h 09:00-21:30 (whole day activities)

09:00-11:00h Tracking and monitoring. Project interim report issues.

Promoted by: ARIEMA, project coordinator

Subject: Joint review of the project status respecting the schedule, progress made, next steps, justification to the National Authority and realization of the Interim Report (to be handed by February 2020).

Estimated time: 2 hours

11:00-11:15h Short break

Estimated time: 15 minutes

11:15-13:00h Visiting Heriburg School facilities

Promoted by: HERIBURG

Subject: guided tour along the school facilities, showing the partnership the activities, materials and training workshops that Heriburg is carrying out within the framework of Ciro project.

Estimated time: 1 hour 45 minutes

13:00-14:30h Lunch break

Estimated time: 1 hour 30 minutes

14:30-19:30h Visiting Saerbeck

Promoted by: HERIBURG

Subject: The municipality of Saerbeck lies in the western part of central Germany, between Muenster and Osnabrueck. The community of 7500 people started to develop a plan in 1989 to solve the climate crisis, that led to a decision to become a carbonneutral community with complete "Energy Autonomy" by 2030.



Saerbeck began by installing community owned solar power on

public buildings and by bringing the local utility under municipal management. By 2007, the municipality had reduced their CO₂ emission by 25 percent and was powering 50% of municipal building electricity demand with renewable energy.

In 2009, the municipality built an "energy experience trail", a walking path with examples and descriptions of renewable energy technologies that allow people to learn about and immerse themselves the new energy reality.

Today the community has installed over 438 PV installations on the roofs of the private houses and schools, it is running its own local electricity grid, it has built a central heating plant conveying the concept of renewables in an educative manner and has transformed a former ammunition park in a bio-energy park including 7 wind turbines, a biogas plant, a bio waste treatment plant with a digestion stage and a PV park. The community produces about 3,5 times more renewable energy than the local consumption and the annual per capita CO2 emissions have decreased from 9 tons to 5,5 tons.

Estimated time: 5 hours

19:30- 21:30 Dinner

Estimated time: 2 hours















ERASMUS+ Programme 2018 – KA2 School Education

Project nº: 2018-1-ES01-KA201-050618

Document name: Agenda



Friday, 17th January 2020 – h 09:00- 13:30 (morning)

09:00-11:00h Discussion CIRO competition rules

Promoted by: All partners

Subject: Discussion about the CIRO competition rules and definition of a first draft of the document of guidelines to be followed by students and teachers participating. Definition of the CIRO competition awards.

Estimated time: 2 hours

11:00-11:15h Short break

Estimated time: 15 minutes

11:15-12:30 h Setting CIRO video contents

Promoted by: All partners

Subject: Setting the contents of CIRO competition video: a hand draw animation aiming to be explanatory and motivating to engage participation along the students of the schools participating.

Estimated time: 1 hour 15 minutes

12:30-13:30 h General discussion and conclusions

Promoted by: All partners

Subject: To summarize the conclusions of M2 and next activities that should be done by project partners.

Estimated time: 1 hour











